עורך דין תעבורה, נהיגה בשכרות, דיני תעבורה - אתה בידיים טובות!

אתה נמצא כאן: ראשי » נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות

עורכי דין תעבורה – מה היא נהיגה בשכרות

החוק הישראלי איננו אוסר על שתיית אלכוהול ואף לא על שתייה מרובה.  אלא שישנו איסור לעשות פעולות מסוימות תחת השפעתה.  נהיגה, טיסה, ופעולות אחרות הדורשות שיקול דעת ושליטה מלאה על התודעה אסורות בזמן השפעת שתיית האלכוהול. אולם ברור, שהנהיגה בשכרות / תחת השפעת אלכוהול הינה מסוכנת.  אך מגד ברור שנהיגה אחרי לגימה קטנה של יין אינה מהווה סיכון לנהג ולסובבים אותו.

נשאלת השאלה מהי אותה כמות אלכוהול בה נהג הופך להיות סכנה לעצמו ולנהגים שסביבו.

כל אחד ואחת מגיב באופן שונה לאלכוהול והדבר תלוי במשתנים שונים:  משקלו, מידת צריכת האלכוהול, מזון שמצוי בגוף, סוג האלכוהול, הזמן שעבר מעת כניסת האלכוהול לגוף, ועוד משתנים.

כמעט ולא ניתן לחזות את השפעת האלכוהול על כל נהג ונהג. ועל כן, הכמות שברמתה ייחשב אדם נוהג כשיכור היא כמות שנקבעה על ידי המחוקק.

ולכן ייתכן שכמות האלכוהול שנמצאה בגופו של נהג לא השפיעה כלל על הנהג שנתפס אך הוא ייחשב כשיכור על פי החוק.

מיהו נהג שיכור

"שיכור" – אחד מאלה:

(1)    מי ששותה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב;

(2)    מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן;

(3)    מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה, בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת;

(4)    מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן, ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות.

ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה

ריכוז אלכוהול לפי אחד מאלה:

(1)    חמישים מיליגרם של אלכוהול במאה מיליליטר של דם;

(2)    ריכוז אלכוהול באויר נשוף ברמה שוות ערך לריכוז האמור בפסקה (1), או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד בדוגמה של אויר נשוף שנעשתה בבדיקת נשיפה;

בדיקת שכרות

מבחן מאפיינים

בבדיקה זו  נבדקת התנהגותו של הנהג, קוגניטיבית על ידי השוטר שעצר את הנהג.

השוטר בודק מאפיינים אשר יש בהם להעיד כי אותו נהג שבדק נמצא נוהג בשכרות.

בדיקת מאפיינים:

  • הליכה בקו ישר ודרישה מהנבדק לגעת עם אצבעו ישירות באפו כשעיניו עצומות; בדיקה זו באה לבדוק את יציבותו של הנהג, היות ונהג אשר כמות גבוהה של אלכוהול בגופו ימצא דרך כלל בלתי יציב.
  • ריח של אלכוהול – כאשר נודף ריח של אלכוהול מגופו של הנבדק מובן כי שתה.
  • התרשמות כללית של השוטר מהנהג – הבדיקה נועדה לבדוק האם הנהג מדבר לעניין ובאופן עקבי תוך התרשמות כללית מתשובותיו.
  • בדיקת אישונים של הנהג תוך שהוא נדרש לעקוב אחרי תנועה מכוונת של עצם מסוים.

בדיקה זו איננה בדיקה מדויקת ו/או מדעית ואף איננה מוסדרת בחקיקה. ועורך דין יעיל יוכל לנסות ולערער על ממצאי הבדיקה אשר ממילא אינם נתמכים במדע מדויק.

על כן בחינת דו"ח הבדיקה באופן יסודי עשויה לערער את ממצאים עליהם מתבססת התביעה.

בדיקת נשיפה באמצעות מכשיר ה"ינשוף"

הסבר כללי על מכשיר הינשוף – כפי שהובא על ידי מדור מכשור וטכנולוגיה של משטרת ישראל.

  1. מכשיר הינשוף  DRAGER ALCOTEST 7110 MK III IL הינו מתוצרת חברת  DRAGER גרמניה משמש את מערך התנועה במשטרת ישראל לצורך בדיקת רמת האלכוהול אצל נהגים, החל מיולי 2000 מכשיר DRAGER ALCOTEST 7110 MK III IL  אושרר מחדש ביולי 2007 על ידי שר התחבורה בהסכמת שר הבריאות.
  2. המכשיר מאפשר למדוד את רמת ריכוז האלכוהול בגופו של אדם באמצעות דגימת אוויר נשוף של הנבדק.
  3. במכשיר שני חיישנים לגילוי אלכוהול: האחד חיישן אינפרא אדום (IR) והשני חיישן אלקטרוכימי (EC), המאפשרים קבלת תוצאות ברמת אמינות גבוהה ביותר.
  4. מדובר במכשיר הפועל כיחידה עצמאית – (STAND ALONE SYSTEM) , הכולל מנגנונים אוטומטיים, שתפקידם להגן על תהליך המדידה של הנבדק, על בדיקות הכיול ועל אמינות  התוצאות.  המכשיר בנוי כך שלמפעיל אין השפעה כלל על תהליך המדידה והתוצאה המתקבלת בסיומה.

במידה ובוצעה לנהג בדיקת נשיפה באמצעות הינשוף ונמצאו למעלה מ- 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף,  נמצא כי הינו נוהג בשכרות.

קצין רשאי לפסול את רישיון הנהג לתקופה של 30 ימים (במידה ואין המדובר בתאונת דרכים, שאז הפסילה המנהלית היא בין 60 ל- 90 ימים). וכן  יוגש כנגד הנהג כתב אישום ויזומן למשפט בבית המשפט לתעבורה.

בדיקת הינשוף היא אינה חזות הכל וניתן גם ניתן לערער על ממצאיה.

מפעיל הינשוף נדרש בחוק לערוך דו"ח פעולה מקיף אשר מכיל מספר לא מועט של אלמנטים הנדרשים לצורך הוכחת עבירת הנהיגה בשכרות.

ערעור הבדיקה וממצאיה מעלה ספק באשר להוכחת האישום ומקרים בהם ימצא הספק בית המשפט יזכה את הנאשם/ הנהג.

בדיקת דם

בבדיקת דם המידה הקבועה היא 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר של דם;  שזהו ריכוז זהה לכמות של 240 מיקרוגרם  אלכוהול באוויר נשוף.

הבדיקה תיעשה על די גורם רפואי מקצועי במקום מתאים אשר עומד בתנאי מרפאה.

בשונה מבדיקת נשיפה, שוטר רשאי לדרוש מנהג ליטול דגימת דם רק במקרה בו ישנו חשד סביר כי הנהג הינו שיכור או במקרה של תאונת דרכים.

השוטר נדרש להסביר את מטרת הבדיקה ולבקש את הסכמתו למתן דגימת דם. כמו כן, השוטר נדרש להזהיר את הנהג כי במידה ולא ייעתר לבדיקה יראה כמי שנהג בשכרות.

בהינתן ומדובר בבדיקת מעבדה אשר התוצאות בה אמינות יחסית במקרה של הליך משפטי יש צורך לבחון את טיב הבדיקה והאופן בו הדם הובל ונשמר.

ענישה – נהיגה בשכרות

יחסו של בית המשפט לתעבורה בעבירות מסוג נהיגה בשכרות הינו מחמיר.

החוק מחייב את בתי המשפט להורות, בנוסף לכל עונש שיקבע, על פסילת רישיון הנהיגה לשנתיים לפחות אלא אם זו עבירה זו נעברה בפעם שנייה בתוך שנה, תיגזר פסילה ל- 4 שנים לפחות. יחד עם זאת אף עשוי להיגזר תשלום קנס ועונש מאסר על תנאי.

המלצתנו היא כמובן לנהוג כחוק ולהימנע מלנהוג ברכב אחרי שתיית משקאות משכרים. עם זאת, בכל מקרה בו נעברה עבירה מסוג זה מומלץ מאוד לפנות לעורך דין מקצועי הבקיא בתחום התעבורה אשר עשוי למזער את הנזק ולעיתים אף להביא לזיכויו של הנהג.

חיפשים אחרונים:

  • חוק אלכוהול ונהיגה 2012 (26)
  • חוק שתיית אלכוהול ונהיגה 2012 (24)
  • כמות האלכוהול המותרת 2012 (24)
  • כמות האלכוהול המותרת בנהיגה 2012 (20)
  • אלכוהול ונהיגה חוק 2012 (12)
  • נהיגה בשכרות 2012 (11)

ליאור מזור - בניית אתרים בוורדפרס

עורך דין תעבורה

Scroll to top